Appartementencomplex Ljipstrjitte (Centrum Stiens)

LED Service Fryslân heeft in 2013 de verlichting van de algemene ruimten vervangen door LED-verlichting. De volgende ruimten zijn aangepast:

Liften
De verlichting in de liften bestond uit vier reguliere TL-buizen die continu aan stonden. De TL-buizen zijn vervangen door twee LED-buizen met bewegingsensor

Verlichting in de trappenhallen
In de trappenhallen hingen zeven lichtpunten met twee lampen per lichtpunt. De verlichting stond 24 uur per dag aan.

Deze verlichting is vervangen door LED-lampen met bewegingsensor. Door omschakeling naar LED met bewegingsensoren wordt energie bespaard. Tevens is overlast van verlichting naar de omgeving verminderd.

Buitenverlichting
De buitenverlichting bestond uit reguliere lampen in combinatie met een tijdschakelaar. Hierdoor stond de verlichting 12 uur per dag aan.

De buitenverlichting vervangen door LED-verlichting in combinatie met een schemer-sensor. Hierdoor staat de verlichting wisselende tijden aan maar gemiddeld minder dan de 12 uur per dag.

Fietsenstalling
Bij het complex is een houten fietsenstalling aanwezig. De fietsenstalling is verlicht met zes TL-buizen en een tijdschakelaar.

In de fietsenstalling is gekozen om de verlichting niet te vervangen maar wel uit te voeren met een bewegingsensor.

 

Door het vervangen van verlichting naar LED werden de bewoners ook bewust van eigen verlichting. Een aantal bewoners hebben dan ook LED-verlichting in eigen woning laten plaatsen.


 Bron: maps.google.nl